Castiga cat un manager din Romania fără a fi unul dintre ei

Un studiu recent surprinde o realitate la care nu ne-am fi asteptat sa fie atat de categorica: in Romania, spre deosebire de Germania, unde raportul este de 1 la 3, un manager are un salariu de 10 ori mai mare decat cei pe care ii coordoneaza. Adica decat subalternii. O situatie usor deranjanta, daca avem in vedere faptul ca un bun manager are anumite abilitati, evident, dar fara o echipa competenta si dedicata, care sa-i puna in practica viziunea, nu stiu in ce anume s-ar citi perfomanta.

Între 15 000 și 20 000 de lei castiga un manager la noi in tara, de aproape zece ori mai mult decat un angajat entry level, dar se pare ca nu e situatie care sa ii ingrijoreze pe angajatori sau chiar angajatii mai prost platiti, care n-au curaj sa riste sa isi doreasca mai mult si accepta compromisul despre care spuneam anterior. Si asta intr-o piata concurentiala dinamica si tot mai perfida in goana dupa profit. Dar si o piata care ofera o alternativa la fel de banoasa pentru cei sau cele care vor sa fie un fel de proprii sefi fara a avea prea multe angajamente. Cum se poate?

Da… videochatul este domeniul în care visurile nu mai sunt simple proiectii, iar ideea d sef apare doar in raportul tu cu tine insuti. Mai exact, un model d videochat isi seteaza singur cati bani vrea sa castige si isi stabileste singur actiunile, ceea ce trebuie sa faca pentru a-i fi bine. Adica, nu-i spune nimeni nimic, doar de cum isi gestioneaza activitatea se poate vorbi sau nu de performana, de venituri banoase mari etc. Iar in Romania, nu stim daca ati aflat, videochatul este un domeniu în care isi desfasoara activtatea peste 100 000 de persoane. Adica sunt cam 100 000 de manageri doar in videochat.

Nu-i chiar rau, nu? Iar daca ne uitam un pic si la veniturile pe care un model de videochat le face, ai fi surprinsa sa vezi cum un model de videochat iasi are luni in care castiga mai multi bani decat un manager de multinationala din Romania.

Revenind la studiul care arata o diferenta destul de prapastioasa intre manageri si angajati, la nivel salarial, „salariile oferite pe piaţa din România pentru manageri şi costul vieţii, mă refer aici la cât trebuie să plăteşti pentru chirie sau pentru un apartament, te ajută să ai mai mulţi bani, să-ţi rămână mult mai mulţi bani şi să ai de asemenea un trai decent. Pentru că si-n orase din Moldova, acolo unde se prsupune ca traiul ar fi mai scazut, orase precum Iasul sau Suceava sunt destul de bine dezvoltate şi deja aliniate din ce in ce mai mult cu capitalele din Europa Centrală”, afirma spcialiștii în HR

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Phone icon
0735.168.703
WhatsApp icon
0735.168.703