Locul de munca unde esti fericit. Ce spun studiile despre cei care lucreaza in acest domeniu

Sigur ca ai avut macar o data in viata gandul ca „vai, iar trebuie sa ma trezesc sa merg la serviciu!” sau ai postat cel putin o data, pe oricare retea de socializare, acel postcard cu „Yeeeei, e weekend!”. Eh, bine, afla ca un om fericit la locul de munca face asta doar in cazul in care acel loc de munca la care lucreaza nu-i place. Sau o ironie fina din partea celui pentru care locul de munca actual este locul de munca ideal. Asa asa, in cel mai bun caz…

Potrivit unui studiu destul de recent efectat in Romania, se pare ca aceia care lucreaza in domeniile creative și media sunt cei mai fericiti romani. Mindspace, furnizor de spatii de co-working la nivel global si compania care a efectuat studiul, spune ca pe de cealalta parte, surprinzator sau nu, angajatii din domeniul IT si inginerie stau cel mai prost cand vine vorba despre rata de fericire pe care o resimt nu doar la nivelul de munca.

Evident, cand vorbim despre industrii creative, paleta este destul de mare, ceea ce ne poate face sa credem ca exista un numar tot mai mare intre cei care lucreza si sunt fericiti la locul de munca. Pare imposibil, nu? Nu e nici pe departe daca alegi sa faci ceea ce iti place. E singura metoda prin care nu ai sa simti nicio clipa ca mncesti, oricat de aglomerat ti-ar fi programul. Iar acest fapt se va vedea si in producivitatea pe care o vei avea.

Exista o vadita corelatie intre creativitatea si cresterea productivitatii angajatului, iar angajatorul trebuie sa fie constient de acest lucru pentru ca un angajat care nu este fericit la locul de munca este un angajat care manifesta probleme in viata personala si atrage efecte negative asupra business-ului.

Prin intermediul acestui raport am vrut sa vedem mai de aproape ce ii face pe oameni fericiti la munca si sa aflam care sunt pasii pe care o compania ii poate face pentru a avea angajati mai fericiti. In toate locatiile Mindspace din lume, inclusiv in Bucuresti, am observat ca mediul de lucru si cultura organizationala chiar conteaza pentru angajati– la fel de mult precum motivele financiare. Fericirea la locul de munca nu e relevanta doar pentru bunastarea personala, ci si pentru succesul companiei”, a spus Dan Zakai, CEO și Co-Fondator Mindspace.

CUM ARATA PROCENTUL SI PROFILUL CELOR FERICITI LA LOCUL DE MUNCA

  Nu stim cat de noua e informatia pentru fiecare dintre noi, poate doar procentul de 61% al celor fericitila locul de munca intr-o tara in care exista o tendinta generala de a ne plange mai mereu. Dar discutand si cu diverse persoane angajate in domeniile creative, ne-am dat seama ca acestea chiar si-au conturat un zen propriu, in care chiar e greu sa fii altfel decat fericit. Pe aceste persoane ai sa le vezi mereu friendly si zambitoare, caci doar astfel iti poti crea o aura cu adevarat proprice pentru rezultate foarte bune la locul de munca.

Noi am vrut sa mergem mai departe cu rezultatele studiului si i-am intrebat inclusiv pe cei din industria videochatului despre cat de fericite sunt modelele de videochat iasi la locul de munca, cunoscut fiind faptul ca Romania detine primul loc în privinta videochatului, in clasamentul european.

„Nu-mi amintesc ca in toti acesti ani sa fi avut angajate modele de videochat care sa nu fie fericite la studioul de videochat, nu neaparat in timpul orelor de lucru, ci așa, in geeral. E drept, majoritatea femeilor care aleg sa fie modele de videochat au o poveste trista in spate. Intr-adevar, cand vin la noi, la Vixen Studio, nu prea cunosc ce-i fericirea, iar asta pentru ca provin din medii sarace marea majoritate, au avut lipsuri, dar vor sa cunoasca si latura cealalta. Daca veniti la studio, veti intelege ce zic. Marturiile lor sunt cele mai relevante.

Si da, in videochat, daca esti depresiv sau te macina ceva pe interior, se vede in rezultate pentru ca nimeni nu vrea sa stea de vorba cu o persoana ursuza. Toate aceste chestiuni le sunt spuse celor care vin sa se angajeze ca model de videochat si, in scurt timp, inteleg. Le motiveaza si banii pe care ii fac atunci cand radiaza de fericire. Si cand vezi ca totul incepe sa fie pe plus in viata ta, cum poti sa nu fii fericita la locul de munca unde te bucuri de o atmosfera foarte faina?

Ba mai mult, videochatul este o industrie creativa, caci fara imaginatie, n-ai cum sa faci performanta. Poti, in schimb, sa ai un trai extrem de decent, cu castiguri peste medie, dar nu vei face sume colosale. E si acesta un factor care le determina pe modele să fie mai bune cu fiecare noua zi de munca.”, au transmis reprezentantii Vixen Studio, unul dintre cele mai vechi studiouri de videochat din Iasi si din tara.

Se pare ca peste 50% dintre aceiasi respondenti au spus ca pentru ei, faptul ca pot avea program flexibil de munca ii incurajeaza sa se dedice locului de munca, caci nu se cred constransi. Nici n-ar avea cum, de altfel, mai ales ca vorbim de industrii in care ai nevoie de un ritm propriu, de un ambient aparte pentru a livra cele mai bune rezultate.

Multi spun ca, acolo unde se poate lucra de acasa, randamentul este excelent, ceea ce inseamna ca, p termen lung, e foarte probabil sa asistam la o regandire a intregii strategii de resurse umane. Iarasi un factor esential il constituie banii pe care ii primesc pentru ca atata vreme cat ei vad ca le este respectata munca, vor avea tendinta de a face si alte lucruri pe langa cele stabilite, daca nu, nu.

Practic, banii putini si mediul de lucru nesatisfacator ii face pe angajati sa nu fie fericiti la job , se arata printre cele cateva concluzii ale studiului. Iarasi, nu stim daca surprinzator sau nu, se pare ca tinerii sunt mai fericiti decat angajatii de 40-50 de ani, milenarii avand o capacitate mult mai mare de adaptabilitate la locul de munca, dar si mai mult curaj de a spune stop atunci cand vad ca nu sunt multumiti de locul de munca prezent.

CE AR TREBUI SA FACA ANGAJATORII PENTRU A AVEA ANGAJATI FERICITI LA LOCUL DE MUNCA?

 Deschiderea fata de nevoile angajatilor e printre principalele cerinte. Mai exact, angajatul stie ca, printr-un contract semnat, exista cateva obligatii de indeplinit, insa nu are nevoie sa i se repete acest lucru zi de zi. El vrea chiar sa fie ascultat si intrebat daca e sau nu in regula, vrea ca angajatorul sa manifeste grija fata de el, ca om, nudoar din prisma angajatului. Cu cat exista astfel de engagement-uri, cu atat rezultatele sunt mai bune. Iar sta nu inseamna ca trebuie sa vorbesti cu fiecare in parte, ci e suficient ca, din cand in cand, sa-i pui sa-ti raspunda friendly la cateva intrebari.

Ai sa fii surprins de rezultate… Si-apoi, tine cont de ceea ce spuneam anterior: program de lucru flexibil, lucrul de acasa, bonificatiile de performanta, atmosfera degajata. Starea de bine a angajatilor inseamna eficienta si productivitate. Hai ca nu-i chiar greu sa-i faci pe angajati sa fie fericiti la locul de munca, nu?

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Phone icon
0735.168.703
WhatsApp icon
0735.168.703